tirsdag den 9. april 2013

Yngre Glyksborgere

Dagens gobelin omhandler det 20-århundrede og i gobelinen er der referencer til mange begivenheder, personer og udviklingstendenser.


Individuel opgave:

Med udgangspunkt gobelinen skal du lave din egen version af Danmarks historie i det 20-årh. Din Danmarkshistorie skal være en historisk fremstilling, som du kender det fra Meebook'en og nedenstående emner skal inddrages og kobles til deres grafiske udtryk i gobelinen. (F.eks. ses velfærdsstatens grafiske udtryk bl.a. i højre side af gobelinen - midtfor -, hvor der er en gengivelse af Socialdemokratiets valgplakat fra 1960 "Gør gode tider bedre)

Hvilken målgruppe din Danmarkshistorie henvender sig til må du selv bestemme, men i næste historietime, hvor du skal fremlægge din Danmarkshistorie, skal du kunne reflektere over, hvordan du har formidlet Danmarks historie i det 20-årh. 

Emner, som skal inddrages:
1. verdenskrig
Genforeningen
Urbanisering (Fra land til by)
2. verdenskrig
Den kolde krig
Velfærdsstat
Teknologiske fremskridt
Ungdomsoprør
Fill in with your own imagination (her må du bestemme, hvad der skal med)




Opgaven skal besvares individuelt via login med din Google-konto.

12 kommentarer:

  1. 1. Verdenskrig var en stor og meget omfattende krig, 22 millioner sårede og over 9 millioner døde under denne krig. Krigen startede i 1914, Tyskland, Østrig-ungarn og Det Osmanniske Rige kæmpede sammen mod bl.a. England, Frankrig og Rusland. I 1917 trådte USA ind og deltog i krigen mod Tyskland. I 1918 ville Tyskland holde våbenhvile med USA, og i 1919 erkendte de nederlag. Danmark deltog ikke, dog var små 30.000 sømænd fra Sønderjylland med i slaget. I 1920 var der afstemning om land, om der var flest danskere. Derfor fik jylland lidt mere land. Der var en stor ceremoni hvor bl.a. Christian d. 10 kom reddende på en hvid hest, som et sagn tidligere havde forudsagt.
    Krigen var med til at give store fremskridt inde for teknologi, og maskiner. Det var også her industrialiseringen begyndte. Som vi kan se på Gobelinet øverst, går man fra traktorer og landbrug, ind til en storby med fribrakker og industri.

    2. Verdenskrig var ligeså voldsom som den første, nu havde de nyere teknologi og større mulighed for at angribe med igennem luften og vandet.
    Det var i 1939 at Tyskland angreb Polen, og til at starte med var det Frankrig-England på den ene side og Tyskland-Italien på den anden. I 1941 inddrog Tyskland flere lande i krigen og nogle måneder senere meldte USA sig ind.
    I 1945 endte krigen, med USA, Frankrig og Sovjet der nedkæmpede Tyskland, krigen mod Japan endte først da USA ødelagde dem med atombomber.
    Efter det begyndte den kolde krig, USA og sovjet var uenige om hvem der skulle eje hvad af Tyskland, og det endte med at blive delt i øst og vest. Det var i Østtyskland man havde det dårligt, de var under Sovjets magt, og de bestemte hvilke varer osv. der skulle ind i landet.
    Under krigen blev der gjort enorme fremskridt inde for teknologien, forskellige maskiner blev udviklet og specielt militær teknologi.

    ”Fill in with your own imagination”
    3. Verdenskrig kan starte når som helst, jeg synes der måske på gobelinet skal være den Nordkoreanske leder Kim Jung Un skulle stå med en missil i hver hånd.

    Dennis.

    SvarSlet
  2. Første verdenskrig
    Den første store krig, som involverede det meste af verden. Vi er tilbage i året 1914, hvor krigen brød ud. Det man mest husker fra krigen, var våbenudviklingen der fandt sted i perioden. Tanks, giftgas, maskingeværer, fly. Krigen blev efter dens afslutning kaldt for udmattelseskrigen, fordi det var to store magter der kæmpede mod hindanden: Tyskland og USA. Ingen havde lyst til at give op og trække sig. Tyskland måtte dog i 1918 trygle om våbenhvile, og i 1919 omsider underskrive deres reelle tab.

    Genforeningen
    For Danmark havde krigen ikke stor betydning før efter dens afslutning. Danmark forblev neutralt og formåede at opretholde handelslinjer på begge sider. 30.000 dansk/tyske sønderjyder blev kaldt til krig, fordi dengang var Sønderjylland stadig en del af Tyskland, som følge af krigene i 1864. Efter krigen fik danskerne mulighed for at stemme om de ville være danske eller tyske. Det resulterede i at Danmark fik Sønderjylland tilbage og grænsen blev slået ved den nuværende i dag, i stedet for oppe ved kongeåen.

    Urbanisering (Fra land til by)
    Folk indså at der var muligheder inde i byen. I takt med at folk flyttede til byen, blev byerne større. Man var nødt til at udvide, bygge nye boliger. Det resulterede i store boligblokke. Fabrikker skød op rundt omkring byerne, og folk var ellevilde med at arbejde der. Det var et socialistisk PARADIS!. Der skete også en ændring i hjemmet: Konerne kom ud og arbejde (WHAT THE FUCK!?!?!). den enkelte familie stod ikke kun med mandens indtjening. Det betød at der var mulighed for at købe nye ting. Vaske- og Opvaskemaskine, tørretumbler, fjernsyn, radio, etc. Etc. Etc. Der var råd til at sende børnene i skole og fritidsordning.

    2. verdenskrig
    Vi begynder i 1933, hvor Hitler og hans nazistparti overtog magten i tyskland. Det første han gjorde var, at sørge for at jøder ingen rettigheder havde. Derefter, i 1939, gik han til angreb på polen. Det startede ud med at være England og Frankrig på den ene side og Tyskland og Italien på den anden side. Senere gik U.S.A, Sovjetunionen og Japan også med ind i krigen. Tyskland måtte i Maj ’45 overgive sig til U.S.A, Sovjetunionen og England. Japan var lidt mere hardcore, men måtte erkende sit nederlag efter at U.S.A dumpede to atombomber lige i hovedet på dem. De overgav sig i August ’45.

    Den kolde krig
    Berlinmuren, Vietnam krigen.

    Ungdomsoprør
    Slutningen af ’50’erne. Oprøret bestod af mange forskellige bevægelser, som gjorde oprør mod mange forskellige ting. Atomkræft, kvinderettigheder, vietnamkrigen. De unge rebeller bar præg af Rock’N’Roll miljøet som herskede. Dog var der også mere politiske venstreorienterede protester, såsom Professorvældet. De unge studerende krævede mere indflydelse i timerne.
    Happenings og festivaller blev dannet, og Christiania, med den fri hash, blev opført.
    Fill in with your own imagination (her må du bestemme, hvad der skal med)

    Lars Johannesen

    SvarSlet
  3. 9 millioner dræbte, 5 millioner savnede og 22 millioner sårede. Det var følgerne efter den mest brutale krig på den tid. Giftgas, tanks, flyveangreb og ikke mindst maskinpistoler var en del af de nye angrebsmetoder, hvilket fik store konsekvenser. Krigen brød ud i 1914 og sluttede igen i 1919 med hjælp fra USA 2 år tidligere (1917). Danmark holdte sig neutrale i krigen, men mistede dog stadig nogle sømænd. Ved fredshandlingerne blev mange landegrænser flyttet og Danmark fik Sønderjylland tilbage i 1920. Denne begivenhed blev markeret ved at Christians 10 og en lille pige red over den gamle landgrænse på en hvid hest hvilket også kan ses på gobelinen.
    Der blev efter påskekrisen udskrevet valg hvor venstre måtte erkende et mindretal, derfor blev Stauning statsminister 4 år efter og Danmark blev nu ledet af socialdemokratisk regering. Det endte dog allerede 2 år efter i 1926.
    De store diskussion om Flensborg skulle være dansk eller tysk endte i store økonomiske kriser især i landbruget. Tyskland fik Flensborg og vi havde i Danmark 30% arbejdsløse i 1932. Der skulle findes en løsning på dette problem og det blev til det vi kender som Kanslergadeforliget i 1933. Kanslergadeforliget er også repræsenteret i gobelinen. Det er gjort ved Steinckes socialreform. Han står selv i midterbilledet.
    Denne socialreform var det første skridt imod et velfærdssamfund. Et nyt udtryk blev også brugt. Funktionalisme. Det brugte arkitekten Arne Jakobsen da han byggede et lejlighedskompleks i københavn. Det ses også på gobelinen ved siden af dronnings Ingrids fod. Disse lejligheder var designet på en ny måde med store vinduer, altaner og god udsigt.
    Aldolf Hitler overtog med sit nazistpari magten i tyskland i 1933, hvilket skulle vise sig at få store konsekvenser de næste 12 år frem. Der er vist ikke nogen tvivl om hvorhenne på gobelinen dette vises. Selve krigen startede da tyskland angreb polen i 1939. Senere angreb japan USA og Tyskland Sovjet. Senere forende USA, England og sovjet sig og nedkæmpede tyskland i maj 1945. Japan overgav sig dog først senere i august da de fik to atombomber i hovedet.

    SvarSlet
  4. Danmarks historie 20 århundrede
    Visagan Srimurugan

    1.Verdenskrig
    I 1914 udbrød første verdenskrig hvor Tyskland, Østrig og den osmaniske Rige kæmpede imod England, Frankrig, og Rusland. Danmark var neutral under krigen, men mange danske søfolk mistede livet. første verdenskrig var en massakre i det 20 århundrede, der var 9 millioner dræbte og 5 millioner savnede og omkring 22 millioner sårede mennesker. grunden til alle de døde og savnede var pga. de stor maskingevær som bare skød næsten alle soldater som kravlede op af skyttegravende. genforeningen i 1917 blandte USA sig ind i krigen hvor de kæmpede imod Tyskland. og det endte med at tyskerne i 1918 måtte anmode om våbenhvile. man erkendte først i 1919 et nederlag.

    Genforening
    I 1919 da der var fredslutning, blev en del grænser flyttet og Danmark fik mulighed for at få lidt af Slesvig tilbage. Dr blev lavet en afstemning i 1920 hvor befolkningen fik mulighed for at stemmer for enten dansk eller tysk tilhørsforhold. Og det endte med at Danmark havde et flertal med sig. Efter første verdenskrig havde Tyskland en rigtig stor gæld, en stor del af Tyskland blev også givet væk.

    Urbanisering
    Folket begyndte at flytte ind til storbyerne for det var der, der var arbejde. Byerne bliver mere forurenet pga. Erhvervet vokser der kommer flere lejligheder og huse så der er plads til alle de mennesker. familierne tjener penge så de kan købe bil, cykler, mad, legetøj osv. Penge ændre folks liv, for nu kan næsten alle børn komme i skole.

    2.verdenskrig
    den her krig startede med at Tyskland angreb polen i 1939. Til at starte med var det Tyskland -Italien og England- Frankrig der var krig imod hinanden. Krigen var brutal, mange mistede livet. I 1941 angreb Japan USA og efter det var der dømt krig. Mange liv kig tabt f.eks. var der mange jøde der skudt til døden eller gasset ihjel, der var omkring 6 millioner jøder som mistede livet. Lederen for den tyske hær kaldes Hitler. Krigen sluttede i 1945

    den kolde krig
    Den kolde krig startede lige efter 2. Verdenskrig i 1945, man ved ikke helt hvad der var grundet til den startede, men krigen var imellem Sovjetunionen som hørte under Warszawa pagten og USA som hørte under NATO. Under krigen blev Tyskland opdelt i to dele øst og vest. Vest var der hvor amerikanerne var og øst var der hvor sovjetterne var. Hovedstaden Berlin blev også opdelt i to dele på sammen måde øst og vest. Der blev bygget en fysisk mur rundt om øst berlin. Man siger at krigen sluttede i 1989 da Berlin muren blev slået ned.


    ungdomsoprør
    I den her tid var der mange der begyndte at protestere unge kæmpede for deres ungdom huse hvor de ”chillede” folk begyndt at råbe pga. Atomkraftværk.


    Fill in with your own imagination

    SvarSlet
  5. Danmarkshistorie, Yngre Glyksborgere
    1. verdenskrig og genforeningen.
    Første verdenskrig startede i 1914. På gobelinen, ”Yngre Glyksborgere”, er soldater fra krigen afbildet, nederst til venstre. De kommer løbende, med geværer, og gasmasker. Mere end 9 millioner soldater blev såret, og 22 millioner sårede. 5 millioner fandt man ikke. Altså mere end 36 millioner deltagende mennesker i krigen. Danmark holdt sig ude af krigen, men med den pris at 30.000 sønderjyder blev inddraget i krigen, på tysk side. 6000 omkom.
    Sønderjyderne blev genforenet med Danmark hvor krigen stoppede i 1919, og der blev holdt en stor ceremoni som ses på gobelinen, øverst til venstre, hvor Christian 10. Ridder på en hvid hest, med en pige som kaster blomster. Herefter kom påskekrisen og krakket på Wallstreet som gjorde mange slemme ting for specielt Amerika.

    Urbanisering
    Efterpåskekrisen i 1920 blev der udskrevet valg i Danmark. Venstre vandt med en mindretalsregering, men allerede i valget efter i 1924 vandt socialdemokraterne, som nu var et tydeligt tegn om at industrialiseringen var på vej til Danmark. Dette ses også oppe øverst, midtfor, i gobelinen, hvor fabrikker er blevet bygget, og folk går rundt med mapper.

    2. verdenskrig
    Hitler og nazistpartiet overtog Tyskland i 1933. De tog rettighederne fra jøderne, og kz-lejre blev opført i 1941, men allerede i 1939 angriber Tyskland Polen, og 2. Verdenskrig begynder.
    Nederst, midtfor, på gobelinen, ses Hitler, hejlende, foran observerende soldater, og med 6 hejlende arme bag sig. Danmark bliver besat i 1940, men flere danskere kæmpede imod, og er afbildet som helte i gobelinen. Til højre for Hitler-afbildningen ses faldskærme med våben, faldende fra himlen, med tyske soldater i forgrunden. I 1945 blev Tyskland nedkæmpet af de allierede. Det ses også helt nederst til højre en jernbane-sabotering. Til venstre for denne afbildning ses danske jøder der bliver sejlet til Sverige fra Sjælland. De kan genkendes som jøder, da de har den karakteristiske jødestjerne på brystet. Danmark bliver befriet 5. Maj, 1945.
    Den kolde krig
    I tiden efter 2. Verdenskrig var der stadig problemer i verden. Den var særligt kold, fordi kernevåbnene blev opfundet, og der blev derfor en stor afskrækkelse for hvor de blev brugt henne. Krigen startede i 1946. Den medførte en deling af Tyskland i 1949, og en sovjetisk blokade i Berlin, samme år.

    SvarSlet
  6. Fortsat

    Velstand og velfærd
    Siden det socialdemokratiske parti sad i regeringen, begyndte velstanden at stige i Danmark. Landmændene prøvede dog stadig at køre konkurrence, og med alle de nye maskiner der blev indført, blev det meget nemmere at lave landbrug, og kunne gøres af meget færre mænd. Det ses øverst til venstre på gobelinen, hvor landmænd kører på traktor, og pløjer deres mark.
    Dog blev det meget attraktivt at flytte til byen. I perioden 1957-1973 blev det særligt attraktivt, da det blev muligt at bygge sit eget parcelhus, og køb af biler.
    Regeringen havde den ide, at den hurtigt voksende velstand og skulle omsættes til velfærd, hvilket vil sige at staten skulle stå for borgernes både materielle goder, og ikke-materielle goder. Folkepensionen blev indført i 1956, som et godt eksempel på velfærd til folket. Det havde dog den pris at skatten blev højere.
    Samtidig med at velstanden blev højere blev teknologien også udviklet, og industrialiseringen blev endnu større da maskinfunktioner, og nye maskiner blev opfundet efter krigen. Dette styrkede forskellige fabrikkers arbejde, og gjorde os endnu bedre til at tjene penge.
    Men med stigende skatter, og kommer også oprør, og som man siger, ”En ulykke kommer sjældent alene”. I 1950 kørte forskellige ungdomsoprør. Disse blev først på forskellige måder, men en bemærkelsesværdig metode var hippierne der lavede ”love-ins”, som man mener er starten på vores musikfestivaler, og som jo er utrolig populære i dagens Danmark.
    Også Bjørn Nørgaard gjorde oprør, da han optog ”Frændeløs”. Han havde fået en nøgen kvinde til at gå igennem Børsen med et kors, som symbol på Jesus der driver kræmmerne ud af templet, og den nøgne kvinde mod storkapitalen. Dette skete engang i 1960’erne.

    SvarSlet
  7. Danmarkshistorien
    1. Verdenskrig

    1. Verdenskrig brød ud i 1914.
    Tyskland, Østrig-Ungarn og Det Osmaniske rige (var et stort tyrkisk rige fra 1299-1922) mod bl.a. England, Rusland og Frakrig.
    I år 1917 valgte USA at gå ind i krigen mod Tyskland, så Tyskland var nødt til at bede om våbenhvile i 1918 og året efter i 1919 ved Versailles-freden, erkende deres nederlag.
    VI var I Danmark blev en del af 1. Verdenskrig, vi forholdte os neutral og beholdte gode handelsforbindelser til begge parter.

    1. verdenskrig ses nede i venstre hjørne i Bjørn Nørregårds gobelin, man se en masse soldater højst sandsynligt kristne i og med de har kors i ryggen.



    Genforeningen
    Da der i 1919 blev fred blev der flyttet en del landegrænser, og i år 1920 kunne befolkningen stemme om de ville være dansk eller tysk. Resultatet blev til danskflertal og Danmarks fik Sønderjylland tilbage.
    Sønderjyllands ”hjemkomst” blev fejret ved at Christian d. 10 kom ridende over den gamle grænse og ind i Sønderjylland. Han kom ridende og løfte en lille pige op på hans hest., og det er blevet et symbol på genforeningen, og har derfor fået en rimelig stor plads i gobelinen. At hesten var hvis var ikke tilfældigt, et sagn havde tideligere forudsagt at kongen en dag skulle vende tilbage til det tabte område på en hvid hest.


    Urbaniseringen (fra land til by)
    Urbaniseringen er der hvor meget af produktionen blev flyttet ind til byen, til store fabrikker. Folks flyttede også ind til byen., ind til hvor arbejdspladserne nu lå. Meget af dette skete i Danmark i 1920’erne hvor Danmark fik en socialdemokratisk regering, men den første kvindelige statsminister nemlig Nina Bang.

    2. Verdenskrig
    Da Hitler og nazistpartiet i 1933 overtog magten i Tyskland fik det konsekvenser for store dele af verden også Danmark.
    Nazismen indeholdte bl.a. elementer som nationalisme, militarismen og antisemitisme. I 1935 kom Nürnberglovene som fratog jøderne deres politiske borgerrettighed og den forbød også kønslig omgang og ægteskab mellem tyskere og jøder. Fra 1914 blev jøder fra Tyskland og andre tyskbesatte lande sat i kz-lejre og groft sagt udryddet. Man mener at omkring 6 mio. jøder blev slået ihjel.
    2. Verdenskrig begyndte med at Tyskland angreb polen i år 1939. I første omgang stod krigen mellem Tyskland-Italien og England-Frankrig, men da Tyskland i 1941 Sovjet, og Japan nogle måneder senere angreb USA og Tyskland så erklærede krig mod USA, var en verdensomspændende krig i gang.

    Den kolde krig
    Er en storpolitisk konflikt mellem de kapitalistiske og de kommunistiske lande i perioden efter 2. Verdenskrig. 1946-47 til år ca. 1989-90.

    Velfærdstaten
    Det er det område hvor der er sket den største udjævning af politiske modsætninger siden 1930’eren

    Teknologiske fremskridt
    Ungdomsoprør
    Er et udtryk fra de glade tresser (hippietiden), hvor de unge gjorde oprør mod de gældende normer hvad både angik påklædning og handlemåde
    Fill in with your own imagination
    World Trade center som fandt sted 11/9-01 da to fly fløj ind i de to tårne og dræbte næsten 3000 uskyldige mennesker.

    SvarSlet
  8. 1. verdenskrig
    Under 1. Verdenskrig havde man fået nye måder at slår fjenden ihjel på. Man kunne nu bruge giftgas, tanks og flyangreb, men den der dræbte flest, var maskingeværet. Hver gang en soldat kom op af skyttegravene af ordre, blev de skudt ned, da der var stor træfsikkerhed.
    Det var i år 1914, at krigen brød ud, da Tyskland, Østrig-Ungarn og Det Osmanniske Rige kæmpede sammen imod England, Frankrig, Rusland m.v.
    USA kom med ind i krigen i år 1917 mod Tyskland, hvilket tvang Tyskland til at anmode om våbenhvile i 1918 og i år 1919 ved Versailles-freden, måtte de betingelsesløst erkende deres nederlag.
    Det lykkedes Danmark, under krigen, at holde sig neutral og have handelsforbindelser på begge sider. Selvom Danmark holdte sig neutral, så faldt mange danske søfolk alligevel som ofre for ubådsangrebene, og ca. 30.000 Sønderjyder måtte deltage i krigen på Tysklands side. Det endte med, at 6000 af dem døde i kampen.

    Genforeningen
    Mange landegrænser blev flyttet ved fredsslutningerne i 1919. Danmark fik her mulighed for, at få Slesvig tilbage efter deres tab. I det nuværende Sønderjylland, fik man mulighed for, at stemme om, om man ville høre til Tyskland eller til Danmark i 1920. Flertallet i denne afstemning stemte, at de ville tilbage og høre til Danmark igen.

    Urbanisering (fra landet til byen)
    Industrialiseringen i byerne gjorde, at der kom flere ledige jobs og flere og flere bønder flyttede til byerne, for at søge arbejde. Altså blev store dele af produktionen flyttet ind til byerne. Da deres arbejdspladser nu lå inde i byerne, begyndte folk også at flytte fra landet og bosatte sig i stedet i byerne. Dette skete i 1920’erne. Det var i den periode hvor Danmark fik en socialdemokratisk regering, og den første kvinde kom til statsministerposten.

    2. verdenskrig
    Hitler og hans nazistparti overtog magten i Tyskland i 1933. Nazistpartiets ideologi indeholdt bl.a. spor af nationalisme, militarisme og antisemitisme. Midlet de brugte, til at skabe et nationalt folkefællesskab var at udpege fjenderne, altså sejrherrerne fra 1. Verdenskrig, der var dem der påtvang Tyskland Versaillestraktaten, kommunisterne og jøderne. I år 1935 kom Nürnberglovene, der fratog jøderne retten til ægteskab og sex med tyskerne og jøderne. Samtidig fik jøderne også frataget borgerrettighederne. Kz-lejrene fik deres fremkomst i 1941, hvor udryddelsen af jøderne begyndte, og det var ikke kun jøderne fra Tyskland der kom i kz-lejrene, det var jøderne fra alle de lande, som Tyskland havde besat. Der menes, at der var over 6 millioner jøder der blev slået ihjel på kz-lejrene.
    2. verdenskrig begyndte, da Tysklandangreb Polen i 1939. I starten af krigen, var der krig på den ene side mellem Tyskland og Italien og på den anden side mellem England og Frankrig.
    I 1941 foretog Tyskland også et angreb på Sovjet, og samme år gik Japan til angreb på USA. Senere erklærede Tyskland også krig mod USA, og så var verdenskrigen er realitet. Tyskland blev nedkæmpet i 1945 af de allierede med USA, England og Sovjet i spidsen. Japan overgav sig først, efter at USA havde kastet to atombomber ned over Japan i august 1945.

    Den kolde krig
    Den kolde krig var efter 2. Verdenskrig, ca. fra 1946-1989, en krig mellem de kommunistiske- og de kapitalistiske lande. Den kolde krig bliver betegnet som kold, da der var kommet nye atomvåben, som afskrækkede landene til at føre en krig fuldt ud. Krigen var mest af alt en konflikt mellem de nye supermagter, og ved Berlinmurens fald i 1989 og en række ændringer i systemerne, førte til den kolde krigs slutning i 1989. Der blev den kolde krig nemlig erklæret for afsluttet af både USA og Sovjetunionen.

    SvarSlet
  9. Velfærdsstat
    Siden 1930’erne er det nok i velfærden der er sket den største udjævning blandt de politiske modsætninger. Vedrørende vedtagelsen af socialreformen i 1933, var der, mellem Venstre og De Konservative mod De Radikale Venstre og Socialdemokraterne, en stor debat. I funktionalismen fandt man en tanke, der lød, at samfundet skulle komme alle medlemmerne til gode. Idéen fra funktionalismen gik ud på, at en industriel masseproduktion af byggematerialer og en rationel planlægning samt fokus på funktionaliteten i arkitekturen, skulle sikre en høj boligkvalitet, for en så stor del af den danske befolkning som muligt.

    Det teknologiske fremskridt
    Mellem 1957 og 1973 var der højkonjunktur i økonomien. I årene efter krigen mekaniserede landbruget, hvilket førte til, at produktionen steg. Landmændene fik traktorer, og de holdte sig konkurrencedygtige ved at spare på lønnen til de ansatte. De var simpelthen ikke nødvendige at have mere, da det var maskinerne der gjorde det meste af arbejdet. For første gang kunne man drive et énmandslandbrug. Der var derfor mange der flyttede til byerne for at søge jobs, da industrien havde en kraftig vækst i slutningen af 1950’erne.
    Væksten af industrien gjorde, at de offentlige sektorer voksede og antallet af social-, sundheds-, og undervisningssektorer steg. Folk begyndte, at få flere penge mellem hænderne, så flere og flere fik råd til at bygge deres egne parcelhuse, og med an blanding af private- og offentlige investeringer, fik man mulighed for, at købe en bil. Danmark fik en voldsom og hurtig velstandsstigning.
    Velstanden skulle omsættes til velfærd. Staten skulle tage ansvaret for alle borgernes tryghed og trivsel. Folkepensionen blev indført i 1956, det er et af eksemplerne på de velfærdsydelser der kom ud af velstanden.
    Frem til 1973 steg skattetrykket og velfærdspolitikken blev udbygget. En utilfredshed med samfundet, startede et ungdomsoprør, hvor flere forskellige aktiviteter og bevægelser blev stiftet.

    Ungdomsoprøret
    For at finde baggrunden for ungdomsoprøret skal man søde i de ændrede socialvilkår. Ungdomsoprørene afspejlede nemlig det moderne samfunds frisættelse af individet. Man begyndte at se de unge som en købedygtig målgruppe, da de unge så de materielle goder som en selvfølge.

    Påskekrisen
    Det var i juli i 1920, få måneder tidligere havde Christian d. 10. Lige oplevet sin største krise inden for politik i sin regeringstid. Kongen ville afskedige Zahles fra statsministerposten, og i stedet sætte sin advokat i spidsen i et forretningsministerium. Men Zahles havde ikke et flertal i folketinget imod sig, og derfor var det ikke parlamentaristisk korrekt. Kongen var oppe mod stærke kræfter, da de kom med røde faner i demonstration. Krisen endte med, at forretningsministeriet blev fyret, og en ny demokratisk valgt regering blev sat ind. Det blev her i krisen slået fast, at kongen ikke havde nogen indflydelse på regeringen, da det nu alene var folketingstallene, der bestemte, hvem der kom i regeringen. Dette blev en lov i 1953, da parlamentarismen blev indskrevet i grundloven.

    SvarSlet
  10. Yngre Glyksborgere - Danmarkshistorie

    1. 1. verdenskrig
    Krigen brød ud i 1914, hvor Tyskland Østrig-Ungarn og det Osmaniske rige, kæmpede mod primært England, Frankrig og Rusland, men hvor USA trådte ind i krigen, på Englands side.
    Krigen blev kendt for våbenudviklingen, hvor at nogle lande pludselig har fået meget bedre våben. På gobelinen, nede i venstre hjørne kan vi se en flok soldater, som har macheter foran riflerne, hvilket er et symbol for de mindre udviklede våben.

    2. Genforeningen
    Efter 1. Verdenskrig, fik folket i slesvig og holstein lov til at stemme, om de ville høre med til Tyskland eller Danmark, det der førhen hed Slesvig havde flertal om Danmark, og blev derfor genforenet med Danmark, det blev symboliseret ligesom på gobelinen, ved at Christian d.10 red ned over grænsen på en hvid hest, og samlede en lille pige op.

    3. Urbanisering
    På gobelinen er der mange illustrationer af landbruget og byerne. Man kan se at markerne er fyldt med traktorer og nye landbrugs maskiner, som gjorde det muligt for Danmark at have stor export på korn, og andre landbrugs varer. Men der var også en stor industrialisering i gang inde i byerne, og derfor valgte mange mennesker at flydte ind til de store byer, for der var nemlig kommet massere arbejdspladser. Det er symboliseret med en masse fabrikker og skorstene med røg, på gobelinen.

    4. 2. Verdenskrig
    Som vist på gobelinen kom det som en overraskelse, at Hitler og hans nazistparti fået magten i Tyskland, og var så småt gået i gang med at starte 2. Verdenskrig. Det betød at vi Danskere blev besat, og først længere inde i krigen kom vores modstandsbevægelse på banen, på gobelinen er vist hvordan der blev sprængt toge osv. Men heldigvis for Danmark, gik England, Frankrig og USA imod Tyskerne, og med faldskærms tropper fik England og USA befriet franskmændene fra tyskernes invasion, med deres top trænede soldater og faldskærmstropper som også er vist på gobelinen.

    5. Kolde krig
    Efter 2. Verdenskrig kom den kolde krig, Tyskland blev inddelt i øst og vest. USA invaderede Vietnam, hvor de blev mødt af en guerilla force, som skulle vise sig at gøre det meget svært for USA. Samtidig havde Rusland og USA et stort våben ræs, hvor de begge havde missiler rettet mod hinanden. Men heldigvis for Danmark, og alle de andre lande blev krigen i sidste sekund afviklet.

    6. velfærdsstaten
    i forbindelsen med at Steincke underskrev socialreformen skulle Danmark nu have startet en velfærdsstat, som skulle vise sig at være en af Danmarks identitets varemærker senere hen. Men som der også er vist på gobelinen er den specielle valgkamps reklame med en dame der vinker, også symboliseret på gobelinen.


    7. Teknologiske fremskridt
    Efter 2. Verdenskrig kom der gang i en mekanisk udvikling, hvor Danmark hurtigt meldte sig ind i kampen hvor både industrien og landbruget hurtigt blev konkurrence dygtige, i forhold til andre lande. Som også vist på gobelinen kom flyet, motorveje, nye biler og en masse andet også på banen.

    8. Ungdomsoprør
    Men imens den kolde krig var i gang, var Danmarks unge utilfredse, med USA’s Vietnam krig, og der blev derfor demonstreret en del, de var utilfredse med det danske samfund, det var også tiden hvor hippier og fristaden Christiania blev oprettet. Det er blevet vist på gobelinen mere kulturelt, hvor man kan se en gruppe mennesker der er samlet lige oven over Vietnam krigen. Symboler som Beatles og bob Dylan er også med.

    9. Fill in with your own imagination

    SvarSlet
  11. Yngre Glyksborgere


    1 verdenskrig

    krigen startede i 1914, hvor Tyskland, Østrig-Ungarn og osmanske rige kæmpede mod England, Frankrig og Rusland. I 1917 kom USA ind i krigen og det dannede alliance med England, Frankrig og Rusland, dog i Danmark udbrød der ikke krig og landet forblev neutralt, men den danske blev skadet af et ubådsangreb og måtte der efter hjælpe Tyskland. Da deltog 30.000 synderjyder deltog og 6000 af dem døde, ved freds aftalen i 1919, skulle befolkningen i Slesvig, stemme og de ville høre til Danmark eller til Tyskland og Danmark vandt, så grænsen blev flyttet. På gobelinen ses Christian d. 10 på en hvis hest der, red over den gamle grænse og på hesten med ham har han en lille pige fra det nye Danmark nemlig Slesvig.

    2. verdenskrig
    1933 gik først den tyske nazisme ideologi i gang, og det fik en afgørende rolle for resten af verden, I midten på gobelinen ses Hitler og hans tropper der hejler, til venstre for ses en dødsengel der flyver over de døde. Tyskland angreb Danmark i 1940 d. 9 april, Danmark gav hurtig op kun 16 på dansk side døde. I midten ses Grundtvigskirken som blev indviet i 1940, nederst i højre hjørne ses den danske modstandsbevægelse der i gang med at lave sabotage på jernbanderne, og til vendstre for ses 3 lange … rygvang, det var der den danske modstandsbevægelse blev henrettet.

    Den koldkrig
    Til højre i midten ses Brandenburger Tor som er den eneste byport tilbage fra den koldkrig, porten var et symbol på Berlins deling, under porten ses berlinermuren der blev bygget for at dele vest fra øst Berlin og da den koldkrigen sluttede blev muren ravet ned (1989).

    Velfærdstaten menes at være en succes blandt alle partier, men dog er der uenigheder om hvor den stammer fra, nogle mener den har rødder i kristendomen, 1800’s velgørenheds tradition, venstre og det danske bønders indflydelse i 1900 tallet eller som et socialdemokratisk projekt der blev planlagt efter 2. Verdenskrig. Der er 2 tider der er vigtig for velfærdsstatens historie, den første er 1890-1920, hvor staten og samfundet tog ansvaret for di svar i samfundet, der blev finansieret, handicaps hjælp, alders hjælp og hjælp til des svage og arbejdsløse. Den anden 1956-197 som er den velfærdsstat vi har i dag, kaldt hjælpen til hele befolkningen og der laven en folkepension. På gobelinen til højre lidt op ses den gamle socialdemokratisk valgplakat, hvor vi har kvinden der vinger


    SvarSlet
  12. Miki S. Hansen

    1. verdenskrig:

    krigen startede i 1914, hvor Tyskland, Østrig-Ungarn og Det Osmanniske Rige kæmpede mod England, Frankrig og Rusland. Udviklingen af nye våbenteknologi gjorde denne krig til den værste nogensinde. Giftgas, tanks og flyangreb var de nyeste op fund, men det var maskingeværet der gjorde den største skade. Danmark holdte sig neutrale underkrigen, selvom Sønderjylland blev tvunget ud i krig, så selv som at mange danske fiskere blev skudt ned af ubåde.
    I 1917 sluttede USA sig til den Engelske side, hvilket lagde Tyskland i stort pres der medførte at de måtte sluttefred.

    Genforeningen:

    Danmark fik Sønderjylland tilbage efter 1. Verdenskrig sluttede. Kongen bød dem velkommen ved at ride ind i landet på en hvid hest, som var en detalje om et gammelt sagn, der sagde at kongen ville ride tilbage til det tabte land på en hvid hest.

    Urbaniseringen:

    Urbaniseringen var den tid hvor folk startet med at flytte ind i byerne, grundet af den nye industrialisering


    2. Verdenskrig:

    Krigen startede i 1939 da Tyskland angreb Polen. Det startede med at være England og Frankrig mod Tyskland og Italien. Hitler var anfører for de tyske styrker. Hans ideologi, den nazistiske ideologi, havde spredt sig hurtigt igennem Tyskland og fik magten allerede i 1933. I 1935 indførte nogle love der gjorde ulovligt at omgå sig med jøder.
    I 1941 angreb Tyskland Sovjet, og da Japan angreb USA i samme år, besluttede Tyskland også at erklære krig mod dem.
    I maj 1945 blev Tyskland nedkæmpet af de Amerikanske, Russiske og Engelske styrker. Japan opgav dog ikke krigen før USA nedkastede to atombomber i august 1945

    Den kolde krig:

    Den kolde krig også kendt som våbenkapløbet, var efter anden verdenskrig. Rusland og USA lå på randen af krig, og de blev ved at prøve at overgå hinanden i både våben og teknologi. Begge sidder havde/har så mange atomvåben at de kunne springe verden i luften flere hundred gange. Folket levet i frygt for at en af siderne skulle kaste den første sten

    SvarSlet