mandag den 18. marts 2013

Adelsvældet

Adelsvældet er den største af Bjørn Nørgaards gobeliner


Lav en kort redegørelse for dagens lektie "Adelsvældet", hvor I kommer ind på følgende punkter

1) Christians d. 4 (magtposition, bedrifter, opfattelse af ham i samtiden og i eftertiden)
2) Periodens betegnelse (hvorfor hedder perioden Adelsvældet)
3) Betydning af, at Danmark beherskede indsejlingen til Øresund

Redegørelsen skal være en sammenhængende tekst på 1200-2400 anslag incl mellemrum svarende til 1/2-1 A4 side.

Derudover skal I lave en analyse af gobelinen - se spørgsmål nedenfor



Hvordan er gobelinen bygget op?
Hvem / hvad har fået en central placering og hvorfor ?
Hvilke begivenheder henviser gobelinen til?
Hvilke farver og effekter bruges der?
Hvilket indtryk af perioden kommer til udtryk i gobelinen?

Besvar opgaven ved at logge ind med din Google-konto og angiv, hvem du har været i gruppe med


8 kommentarer:

  1. 1) Christians d. 4 (magtposition, bedrifter, opfattelse af ham i samtiden og i eftertiden)
    Han var den danske konge, kronet i 1596. han var stor, rigtig stor. (tyk :3) men han var også en stor konge. han havde meget magt og indflydelse, og lavede markante ændringer og foretog gode initiativer. nogle af de ting han er mest kendt for idag er hans handels- og produktions initiativer. han fik bygget et velhavende og driftsikkert samfund op.
    under kalmarkrigen (1611-1613) forsøgte han at tvinge sverige tilbage i en danskledet union, men dette lykkedes aldrig helt. han formåede at erobre dele af sverige, (Kalmar fæstningen), men det endte med at danmark kun fik få enkelt fordele ud af det, ikke de store styre som han havde håbet på.
    Uadtil er Christian d.4 afbilledet som en stor konge. selvfølgelig er han det, ingen vil vise sig selv i andre lande som en kæmpe svans. han ønskede at blive husket for sine store bedrifter.
    han byggede rundetårn, som var en af hans største bedrifter, sammen med rosenborg slot og børsen

    2) Periodens betegnelse (hvorfor hedder perioden Adelsvældet)
    Adelsvælde er betegnelsen for perioden mellem reformationen og enevældens indførelse i 1660. Den blev skabt af historikere og havde en negativ ladning. Den blev nemlig set som den tid hvor adelen skaltede og valtede med landet efter forgodtbefindende uden hensyn til statens vel
    3) Betydning af, at Danmark beherskede indsejlingen til Øresund
    Det gjorde at danmark tog told fra de skibe, som sejlede forbi. Det forbedrede den danske økonomi. en af grundene til at vi ville have magten over Sverige, var at vi så besad begge sider, og derfor kunne få alt tollen, uden at skulle dele med svenskerne.
    Det var dog ikke hvad Holland mente, de hjalp skifte hvis danskerne og svenskerne, så ingen af dem besad begge sider, og de derved slap for at betale så meget skat, når deres fragtskibe sejlede igennem.

    -Gruppe Miller, Egholm, Cille, Janosa og Lars :3

    SvarSlet
    Svar
    1. Fint - så mangler I bare jeres analyse af gobelinen :-)

      Slet
  2. Adelsvældet af Daniel, Katrine, Trine & Victor

    - Redegørelse

    Christian d. 4 var en stor konge i fysisk forstand, men også stor hvad angår hans udenrigspolitik. I Kalmarkrigen ville Christian d. 4 tvinge Sverige tilbage med den danske konge som overhoved og Danmark som østersøregionens stormagt. Det lykkede Christian at erobre fæstningen i Kalmar, men han nåede ikke hovedmålet Stockholm. Danmark fik en fredsslutning i Knærød som gav nogle små fordele for Danmark, men de fik ikke de store ændringer inden for territorierne. Både i samtiden og i eftertiden ser man Christian som den store iværksætterkonge, bl.a. omkring hans handels- og produktionsmæssige initiativer.
    Christian d. 4. gik ind i 30-årskrigen, hvilket ændrede samtidens billede af ham. Han gik ikke ind i krigen som Danmarks konge, da rigsrådet satte sig imod dette, så han gik ind i krigen som fyrste i Holsten. Christian d. 4 var konge under en tid kaldet Adelsvældet.

    Adelsvældet er en betegnelse for perioden mellem reformationen og enevælden, hvor adelen herskede og styrede samfundet, som det passede ham uden at se på, hvad der var bedst for staten. Adelen passede sine egne politiske- og økonomiske holdninger, og gjorde som det passede ham. Det hedder derfor adelsvældet, fordi det var adelen, der styrede det hele. Det
    var da adelen havde sin storhed. Vælde betyder storhed.

    Mange af de europæiske lande skulle sejle igennem for at få fat i f.eks. krydderier, der var meget efterspurgt. Danmark besad både Skåne og Sjælland, hvilket gjorde Øresund til et indre dansk farvand. Det gjorde at Danmark kunne kræve told af de lande, der sejlede gennem Øresund, for at få fat i varerne fra de andre lande.


    Analyse af gobelinen

    - Hvordan er gobelinen bygget op?

    Den er bygget op med en masse motiver i et, hvor der er en form for ramme uden om billedet, (boudoir). Inden i billedet kan man se en masse skildringer fra adelsvældet i Danmark.
    Vi kan blandt andet se Christian d.4, som er blevet skiltet med det manglende øje, som skete i Trefoldigheden i slaget på Kolberger Heide 1644. slaget ved Højbjerg
    I nederste højre hjørne, kan vi se Christian d. 4 ligger på knæ, overfor Jesus, dette samtidig med at gud giver ham en glorie, eller hans velsignelse. dette er et tegn på, at Christian mente at gud stod bag ham, og mente at han gjorde det rigtige. og gav ham hans velsignelse.

    - Hvem / hvad har fået en central placering og hvorfor ?
    Vi kan se i centeret af gobelinen at: Christian d.4, som er blevet skiltet med det manglende øje, som skete i Trefoldigheden i slaget på Kolberger Heide 1644. slaget ved Højbjerg
Det er centeret fordi at det er en stor del af vores historie, det er en af de første ting, man kan huske når folk nævner. Christian d.4.

    - Hvilke begivenheder henviser gobelinen til?

    Gobelinen henviser til adelsvældet, det var en tid hvor adelen tog magten, og bestemte over
    kongen og kongeriget. Gobelinen afspejler mange af de forskellige ting der skete i den tid.

    - Hvilke farver og effekter bruges der?
    Der bliver brugt mange forskellige farver som, men den har en form for brunlig og sort gennemgang i de forskellige motiver. Derudover bliver der brugt skygger som effekter. derudover ligger der også en vis dybte i motiverne, det er ikke bare lavet i profil, men der er en dybte, så vi kan se f.eks. ude ved havet at der er skibe i baggrunden.

    - Hvilket indtryk af perioden kommer til udtryk i gobelinen?
    Det indtryk af perioden Gobelinen giver en, er at det er de adelige der har magten i Danmark, og at kongen Christian d 4, er en værre slagsbror, som desværre ikke kan finde ud af at gå i krig.
    Man kan også se at kristendommen er en del af Danmark, da Christian d 4. tror på gud, som man kan se i nederste højre hjørne.

    SvarSlet
  3. Bertil Kasper Kaae


    Adelsvældet


    Christian d. 4

    Christian d. 4 var konge af Danmark fra kroningen i 1596 til 1648. Han var, og er, kendt som den store iværksætterkonge, som tog initiativ i både handel og produktion.
    Han ville sørge for at der blev skaffet indtægter til staten, så skulle handelsbalancen gøres bedre, og der skulle skabes et rigt og driftigt borgerskab.
    Indenfor produktion fokuserede han mest af alt på våben og uniformer til soldaterne, mens handelen blev holdt under danske vinger, og derfor blev monopolhandel indført.


    Adelsvældet

    Adelsvælde er noget historikerne i det 18. Århundrede kaldte det, da det var en tid hvor adelen gjorde med jorden og landet som det passede dem uden at tænke på hvordan staten havde det. Det er negativt ment, og betegner perioden mellem reformationen og dengang enevælden blev indført.


    Danmark behersker Øresundsindsejling

    I 1500-tallet og århundrederne derefter, sendte en masse købmænd, fra forskellige lande, skibe op igennem Øresund for at handle med andre dele af Europa og Øst regioner.
    Da Danmark ejede både Sjælland og Skåne, gjorde det dem i stand til at indføre Øresundstold, der nu gav mange penge, siden alle købmændene sejlede der igennem.
    Købmændene var utilfredse og da man ikke kunne indføre noget diplomatisk var krig alternativet, men både Danmark og Sverige var enige om at flåder af andre nationer en Danmark og Sverige ikke skulle være i samme farvand.
    Svenskerne var stærke og første, uden krigserklæring, krig mod Danmark fra Syd, og Danmark ender med at måtte give Gotland, Øsel, Jämtland, Härjedalen og Småland.


    Gobelinen

    I midten ser man Christian d. 4 stå på en dansk flåde med blødende øje efter granatsplinten. Dette er nok placeret der, fordi det er det største slag der sker i denne periode, og en vigtig del, da Danmark mister meget af hvad det var engang. Rundt om ham ses forskellige begivenheder. F.eks. ser man Christian bygge et enormt tårn, som symbol på at hans storhedsbyggevanvid, da det er et billede på babelstårnet, som aldrig blev færdigt. Noget bemærkelsesværdigt er at adelen har en meget lille rolle på gobelinen, i form af et adeligt par og en herregård i baggrunden, øverst.

    Karakteristiske farver i denne gobelin er lilla, gul og orange. Det kunne godt symbolisere en solopgang, som tegnet på at vi går over til en ny tid.

    Tiden bliver beskrevet som en tid hvor meget nyt sker. Christian bygger en masse bygninger og der bliver ført store slag der får indflydelse på hvordan Danmark er i dag.

    SvarSlet
  4. Adelsvældet.

    1) Christians d. 4 (magtposition, bedrifter, opfattelse af ham i samtiden og i eftertiden)
    Christian d. 4. regerede i hele 60 og var en af Danmarks mest succesrige konger. I hans regeringstid nåede han at føre krig, føre god udenrigspolitik og iværksætte mange store byggerie. Udover det var han meget glad for alkohol og kvinder, hvilket førte til et par uheldige situationer.
    Christian blev kronet 1596 og overtog dermed et land som allerede blev opfattet som en af Nordeuropas stærkeste magter. Men der var stadig en masse ting der kunne forbedres, f.eks. erhvervspolitikken og det må man sige at Christian fik gjort noget ved.
    Samtiden og eftertidens opfattelse af Christian var en stor iværksætterkonge med store handels -og produktionsmæssige initiativer.
    Christian har bl.a oprettet en handelsmonopol på island, bygget Rundetårn og ført 30-års krigen.

    2) Periodens betegnelse (hvorfor hedder perioden Adelsvældet)
    Adelsvælde er betegnelsen for perioden mellem reformationen og enevældens indførelse i 1600 tallet, der blev skabt af historikere fra 1800 tallet.
    Perioden omtales ofte som adelsvælden, fordi det var en periode, hvor adelen havde stor politisk og økonomisk magt, og fordi der ikke var andre politiske magtgrupper end adelen og kongen.

    3) Betydning af, at Danmark beherskede indsejlingen til Øresund
    Det var dem der styrede toldene, og eftersom der kom nye vare på market, som fx. krydderi. Og resten af europa var meget interesseret i nogle af de vare som øst-regionen havde, som fx. korn, som Polen var stor producent for.
    Men Sverige gik imod Danmark, sammen med Nederlandene, det var et slag som endte katastrofalt for Danmark. De mistede en masse land.
    Gobelin:

    Hvordan er gobelinen bygget op?
    Som alle andre gobeliner har denne en ramme hvori en masse betydningsfulde ansigter befinder sig. Der er også fire mindre billeder i siderne som viser hvad der sker uden for Danmark på denne tid.

    Hvem / hvad har fået en central placering og hvorfor ?
    Christian d. 4 har fået en central placering, fordi han er kongen og den mest betydningsfulde for perioden.

    Hvilke begivenheder henviser gobelinen til?
    Hans byggerier, og slaget ved Kolberger Heide hvor han mister øjet, ombord på Trefoldigheden.

    SvarSlet
  5. Hvordan er gobelinen bygget op?

    Det er bygget op med en ramme, hvor der er ansigter af betydningsfulde folk. Øverst har vi en masse mennesker som havde betydning for det naturvidenskabelige, og nederst har vi kirkefolk. Det centrale er Christian d. 4, og udenom ser vi en masse bedrifter han havde gang i, fx mange af de bygninger han fik lavet.

    Hvem / hvad har fået en central placering og hvorfor ?

    Christian d. 4, han ligger hvor han har fået “skudt” det ene øje ud.

    Han har den centrale placering fordi han var kongen i DK og er en af de vigtigste konger Danmark har haft.



    Hvilke begivenheder henviser gobelinen til?

    En masse af Christian d. 4 bedrifter.

    30. års krigen.

    En masse bygninger som Christian d. 4. har bygget såsom rundetårn og Børsen

    Hvilke farver og effekter bruges der?

    Det er præget af en lilla farve. Lyse farver, og mange af dem.

    Hvilket indtryk af perioden kommer til udtryk i gobelinen?

    perioden har været præget af en del arkitektur i Danmark, krige, terrasser, farver, skygger,

    Gruppe: Mikkel, Søberg, Nybo, Rasmus og Dennis

    SvarSlet
  6. Christian den 4.:
    Af Ahmed Abdirashid:

    Christian d. 4. Var en magtfuld konge hvis man kigger tilbage å danskmarks historie. Han var store i fysisk forstand men også i anslaget hvad angår udenrigspolitik, det entre prente iværksættere. Det omfattede af storebygninger , og særdels mad og brug af kvinder.
    Christian opnåede en højstatus over hele norden, på daværende tidpunkt , og det skyldes hans markante iscenesættelse, og dette var årsagen til at Danmark blev set en stærk fyrstendømme. I samtiden er han kendt for at være afhængig af rigsrådet og dets gods.
    Dvs. Det var adelsmændene der var i besiddelse med magten, under den unge konge. Adlene i mange henseende havde en monopolagtig position. fordi det var en periode, hvor adelen havde stor politisk og økonomisk magt, og fordi der ikke var andre væsentlige politiske magtgrupper end adel og konge.
    Dvs. Danmark krævede told på de vare der blev sejlset gennem Øresund, for at sikre kvalitet på handlen der foregik ved søen, det var ikke en god argument ifølge handelsmændene og de krævede et frit handl ved Øresund. Dette medførte til en krig mellem Danmark og Sverige.


    Gobeliner.
    Gobelinen er opbygget således at en rammen er placeret rund op billedet med de vigtigste personer. Midt i billedet er Christian den 4. Med blødende øje. Bileder handler om mange vitige situationer i perioden, en central hændelse sker på midten af billeden, hvor Christian den 4. Mister højre øje ved et Sam stød af Danmark og Sverige , i kampløb om Øresund.



    Af blot Ahmed Abdirashid

    SvarSlet
  7. Adelsvældet (Visagan, Johan, Karam og Ahmad)
    1) Christian d. 4 (magtposition, bedrifter, opfattelse af ham i samtiden og i eftertiden)
    Han blev kronet i 1596i Danmark. Han havde stor magt hvad angående til udenrigspolitik. Han var glad for forbruget af kvinder, mad og alkohol.
    Han gjorde hvad han kunne i sin regeringstid for at forstærke Danmarks magtposition. Han kastede også Danmark ud i Kalmarkrigen (1611-13) og i 30 årskrigen. Han var generelt glade for krige for at skaffe landet mere land men vandt aldrig.
    På trods af de mange nederlagene som Danmark led, betragtede man Christian d. 4 som en landsfader og beundrede ham for hans patriotisme, der gjorde at man udsmykkede hans gravkapel, som tog flere år at blive færdig.
    På den anden side var man også meget kritisk over for kongen pga. de nederlagene fra de mange krige, han deltog. Man kritiserede ham også som grunden til at Danmark blev reduceret til en småstat.
    2) Periodens betegnelse (hvorfor hedder perioden Adelsvældet)
    Det var det perioden mellem reformationen og enevældens indførelse. Det var der, hvor de adelige tænkte mere på deres eget økonomiske interesser, som havde konsekvenser for resten af Danmark. Der skete så det at, hvor man senere væltede de adelige fra magten.
    3) Betydning af, at Danmark beherskede indsejlingen til Øresund
    Øresund var meget vigtigt på dengang i 1500-tallet, da der opstod et voldsom opsving. Der kom skibe fra mange lande, som sælger deres varer. Pga. at Sjælland ligger i Danmark, og de mange skibe som sejlede gennem Helsingør og Helsingborg, havde man sat et told i den indre danske farvand i deres del af Øresund. Det var også pga. at beskytte søfart og handel for sørøvere og trusler fra andre magter.
    Det havde en slags konsekvens over for de andre mange og specielt Sverige. De angreb på et tidspunkt Danmark, og det blev til Torstensson-krigen, som endte med at svenskerne vandt og de krævede mange dele af Danmark. Det samme gjaldt for et svensk totalkontrol over Øresund, hvilket blev katastrofalt for Danmark.

    SvarSlet